Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΚΡΗΤΗ-ΜΕΣΣΑΡΑ "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ"

Η εύφορη κοιλάδα της Μεσαράς, που εκτείνεται από τα ανατολικά ως τα δυτικά της νότιας ακτής της Κρήτης, είναι μια περιοχή στην οποία θα βρείτε πολλές πόλεις και χωριά, όπως και διάφορες αρχαιολογικές περιοχές και άλλους ενδιαφέροντες χώρους. Αν και τα ξενοδοχεία και οι άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες (ακόμα), η πεδιάδα είναι ευκολοπρόσιτη από την πολύβουη ζωή της βόρειας ακτής, για να βρείτε μια αυθεντική κρητική ατμόσφαιρα.

Οι κοινότητες του Δήμου Μεσαράς περιλαμβάνουν το Τυμπάκι, τις Μοίρες, τον Κόφινα, τους Αγιους Δέκα και μερικά μικρότερα χωριά. Αυτή η εύφορη πεδιάδα δεν ξέφυγε από την προσοχή των πρώτων αποίκων, όπως των Μινωιτών και τους Προελλήνων, αλλά και των Ρωμαίων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν αρχικά στις σημερινές περιοχές της Αγίας Τριάδας, της Φαιστού, του Κομμού και σε διάφορες άλλες τοποθεσίες.

Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν σχεδόν εξ'' ολοκλήρου αντικαταταθεί από θερμοκήπια. Η βιομηχανοποιημένη γεωργία δείχνει να είναι το μέλλον, με μεγαλύτερες απαιτήσεις στην παραγωγή προϊόντων κάθε χρόνο.


Με διατάσεις 50 χμ σε μήκος και 7 χμ σε πλάτος, αυτή η πεδιάδα ανήκει στο νομαρχιακό διαμέρισμα του Ηρακλείου. Η θέση της στο νότο της Κρήτης, σε συνδυασμό με το εύφορο χώμα της, επιτρέπει να καλλιεργούνται εδώ προϊόντα που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε άλλες περιοχές του νησιού.

Τα λεωφορεία συνδέουν την περιοχή με το Ηράκλειο, δια μήκους του κέντρου του νησιού. Με έναν σφιχτό προγραμματισμό, ο τουρίστας μπορεί να επισκεφτεί τις αρχαιολογικές περιοχές της Μεσαράς, με ένα ημερήσιο ταξίδι από και προς το Ηράκλειο. Τα περισσότερα λεωφορεία που συνδέουν τη Μεσαρά με το Ηράκλειο κάνουν παράκαμψη μέσω του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού. Η άλλη κύρια διαδρομή πρόσβασης είναι μέσω της Αγίας Γαλήνης. Από εδώ μπορείτε να βρείτε γραμμές λεοφωρείων προς τον Πλακιά ή το Ρέθυμνο, από όπου μπορείτε να μεταφερθείτε σε άλλους προορισμούς στη δυτική Κρήτη. Δεν υπάρχει καμία βολική δημόσια συγκοινωνία κατά μήκος της νότιας ακτής της Κρήτης που να κατευθύνεται στα ανατολικά του νησιού.

Η πεδιάδα της Μεσαράς είναι ένα κολάζ από φυσικά θέλγητρα, η επίσκεψη στα οποία περιλαμβάνεται στα περισότερα τουριστικά πακέτα για τα Μάταλα και την Αγία Γαλήνη, με επίσκεψη στις αρχαιολογικές περιοχές της Γόρτυνας, της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας. Η κρητική αγροτική ζωή κυριαρχεί στις υπόλοιπες περιοχές της πεδιάδας.

http://www.dhmoi.gr/

Στην ευρύτερη περιοχή της κρήτης είναι διαδεδομένοι οι παραδοσιακοί χόροι που αποτελούν θα λέγαμε και το πνεύμα καθε κρητικού.Το παρακάτω βίντεο είναι ένα δείγμα αυτού.



http://youtube.com/watch?v=36STI_M2Kvo
COPYRIGHT BY VASILARAS 2008

1 σχόλιο:

Tasos είπε...

Κρητικέ μάλλον το Πάσχα λέω να επισκεφτώ το πανέμορφο νησί σου...