Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Πρέβεζα!!! "ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ"

Μαστρογιάννης Αναστάσιος
2ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών



Ο Νομός Πρέβεζας καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και αποτελεί "πέρασμα" προς την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπως εξάλλου δηλώνει και το όνομα του (PREVESE, PREVESA = πέρασμα, διάβαση, μεταφορά, διαμετακόμιση, διάπλους). Πράγματι ο Νομός Πρέβεζας είναι σταυροδρόμι οδικών και θαλάσσιων εμπορικών δρόμων, καθώς ενώνει τους γειτονικούς Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, και Άρτας με τον Ιόνιο νησιωτικό χώρο και την νοτιότερη Ελλάδα.

Ο Νομός Πρέβεzας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (κλίμα, εκτεταμένες παραλιακές ζώνες, μνημεία, φυσική ομορφιά), ώστε να μπορέσει να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό για μεγάλο εύρος επισκεπτών. Έχει έκταση 1.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 62.882 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, που κατοικούν σε 8 Δήμους και 1 Κοινότητα του Νομού. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ανατολικά και νοτιοανατολικά με το νομό Άρτας.


Ευνοημένος κατά πολύ από τη φύση, ο Νομός Πρέβεζας διακρίνεται για τα υπέροχα φυσικά του κάλλη: τις υπέροχες δυτικές ακτές που βρέχονται από το διάφανο Ιόνιο πέλαγος, το σπουδαίο υγροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου και τη μαγευτική λίμνη του Ζηρού, την ποικιλομορφία του τοπίου με τις φυσικές εναλλαγές του, το ήπιο και υγιεινό κλίμα, την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.
Μέσα στον ιδιότυπο αυτό γεωγραφικό χώρο του Νομού, η ανθρώπινη παρουσία και δράση αποτυπώνεται στο πέρασμα των χρόνων ποικιλοτρόπως. Η αρχοντική πόλη της Πρέβεζας στην είσοδο του Αμβρακικού, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του Νομού, οι διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι όπως η ρωμαϊκή Νικόπολη και η αρχαία Κασσώπη, ο μυθικός Αχέροντας με το Νεκρομαντείο, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα βενετικά και οθωμανικά κάστρα, το μαρτυρικό Ζάλογγο και η ρομαντική καστροπολιτεία της Πάργας.


Οι άπειρες φυσικές ομορφιές και τα διάσπαρτα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού της περιοχής σε συνδυασμό με τη γνήσια ηπειρωτική φιλοξενία των κατοίκων της συνθέτουν το πορτραίτο του Νομού και προκαλούν στον επισκέπτη το ενδιαφέρον να ανακαλύψει, να αισθανθεί και να βιώσει το τοπίο που αναδεικνύεται μπροστά του.

Οι σύγχρονες τουριστικές ανέσεις, η εύκολη πρόσβαση και η καλή συγκοινωνία είναι μερικοί από τους πόλους έλξης επισκεπτών στο νομό.


Oι παραλίες του Νομού Πρέβεζας εκτείνονται σε μήκος 60 χιλιομέτρων. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά. Δάση από πεύκα που φτάνουν μέχρι στις φιλόξενες παραλίες, δημιουργούν το ιδανικό δίπολο ήλιος - σκιά. Αμόλυντες από την ανθρώπινη παρέμβαση είναι έτοιμες να δεχθούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες εμπνέοντας το σεβασμό στην διατήρηση αυτού του μεγαλειώδους φυσικού περιβάλλοντος.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: www.preveza.gr

1 σχόλιο:

Vasilaras είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΤΑΣΟ....ΩΑΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΠΡΕΒΕΖΑ